Een autodief denkt maar aan twee dingen als hij een wagen in het vizier heeft. Eén: hoelang duurt het voor ik in de wagen raak en hem start? En twee: hoe groot is de kans dat ik word opgemerkt? Als deze twee factoren voor de dief lijken mee te vallen, zal hij ongetwijfeld zijn slag slaan. Aan u om hem te ontmoedigen, met bijvoorbeeld een auto alarm. Dat zal bovendien de kans verkleinen dat uw boordpapieren worden gestolen, iets wat almaar vaker gebeurt.
Een dief zal vaak wagen auto links laten liggen als er een auto alarm gemonteerd is. En als hij toch probeert in te breken, en het auto alarm treedt in werking, dan zal hij snel de benen nemen.
Een auto alarm: hoe werkt het?
Een auto alarm gaat loeien als er een inbraak wordt gedetecteerd. Dat kan op twee manieren gebeuren:
- perimetrische detectie: het auto alarm gaat af als er een inbraak wordt gedetecteerd bij een deuropening, de motorkap of koffer.
- volumetrische detectie: bepaalde auto-alarmen gaan af als een volumeverandering worden waargenomen in een wagen. Bijvoorbeeld als er een steen door de ruit wordt gegooid, of als een dief plaatsneemt in uw wagen.
Een auto alarm is niet hetzelfde als een antidiefstalsysteem
Een auto alarm is niet echt een antidiefstalsysteem, want het belet de motor niet om te starten. Zo’n alarm kan antidiefstalsystemen zoals immobilisatie en Tracking & Tracing aanvullen, en het de dief zo nog moeilijker te maken. En uiteraard zal het alarm, dat zichtbaar wordt gemaakt met een rood lampje of stickers, een gelegenheidsdief ervan weerhouden om uw ruit in te slaan en uw wagen leeg te plunderen.
Is een auto alarm laten installeren door een vakman dus een goed idee? Absoluut. Die specialist zal u bovendien alles vertellen over extra opties zoals inbraakmelding enzovoort.